ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-35

Τουρκικά F-35: Πού θα μπορούσαν να καταλήξουν και πόσο θα κοστίζουν αν αποχωρήσει η Τουρκία από το πρόγραμμα; 

 

 

 

Μετάφραση – απόδοση: Αναστάσιος Μητρόπουλος, Συνταγματάρχης ε.α.

Σύμφωνα με την έγκυρη αμερικανική ιστοσελίδα Defense News, πηγές αναφέρουν ότι η πιθανή έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα δεν αναμένεται να έχει μεγάλη επίπτωση  για τις παρτίδες LOTs 12 έως και 14.

Το Πεντάγωνο δεν έχει καθορίσει το ακριβές κόστος ανά μονάδα για τα F-35, αλλά έχει επισημάνει ότι το κόστος μονάδας flyaway θα μειωθεί κατά περίπου 8,8 %  στη παρτίδα LOT-12, που αποτελείται από 157 αεροσκάφη. Εκτιμά επίσης ότι οι τιμές μονάδας θα μειωθούν κατά περίπου 15% για τις παρτίδες LOT 11 -13-14,  σε όλες τις εκδόσεις.

Με βάση τα παραπάνω, οι πελάτες του F-35 θα μπορούν να αγοράσουν ένα αεροσκάφος F-35A συμβατικής απογείωσης /προσγείωσης,  για λιγότερο από 80 εκατομμύρια δολάρια από τη παρτίδα LOT-13,  ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η Rebecca Grant της IRIS Independent Research δήλωσε ότι το Πεντάγωνο εξακολουθεί να έχει επιλογές στο τραπέζι:
“Τα τουρκικά F-35 μπορούν να αποθηκευτούν μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα με την Τουρκία, ή επίσης μια επιλογή είναι να δοθούν σε έναν πελάτη που επιθυμεί νωρίτερα τις παραδόσεις”, είπε.

Η αντιμετώπιση αυτού του είδους των προβλημάτων δεν είναι καινούργια για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε η Grant, η οποία  υπενθύμισε το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στο Πακιστάν το 1990, γεγονός το οποίο οδήγησε στην αποθήκευση των F-16 της χώρας.

Ο Richard Aboulafia, αναλυτής αεροδιαστημικής στην ομάδα Teal, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσει το Πεντάγωνο την έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα.

Χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Πολωνία, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά F-35, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Επίσης, εάν το Κογκρέσο προσθέσει τα τουρκικά F-35 στους επερχόμενους προϋπολογισμούς του – κάτι που ήταν χαρακτηριστικό τα τελευταία χρόνια -, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αγοράσουν τα F-35 της Τουρκίας.

Μια επιλογή περιγράφηκε από την Marillyn Hewson, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της κατασκευάστριας εταιρίας των F-35, Lockheed Martin, τον Μάιο: “Πουλήστε τα τουρκικά F-35  σε υπάρχοντες διεθνείς πελάτες”.

Στη διάσκεψη στρατηγικών αποφάσεων του Bernstein, η Πρόεδρος της Lockheed Martin δήλωσε ότι πολλές χώρες έχουν δηλώσει την επιθυμία να αποκτήσουν το αεροσκάφος αυτό και συνεπώς δε θα υπάρχει αρνητική επίπτωση από την αποχώρηση της Τουρκίας.

Πάντως, αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξακολουθούν ακόμα να ελπίζουν ότι η Τουρκία θα ακυρώσει την αγορά των S-400 και έχουν καταστήσει σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση, η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 θα συνεχιστεί κανονικά εάν συμβεί αυτό.

“Η Τουρκία έχει ακόμα τη δυνατότητα να αλλάξει πορεία. Εάν η Τουρκία ακυρώσει την αγορά των S-400, θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να επιστρέψει κανονικά στο πρόγραμμα των  F-35”, δήλωσε η Ellen Lord, επικεφαλής του υπεύθυνου τμήματος του Πενταγώνου.

Ο  αναλυτής Richard Aboulafia, σημείωσε ότι η Τουρκία επωφελείται από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα F-35, με τις εταιρείες της να κατασκευάζουν εξαρτήματα για τον κινητήρα “F135” του αεροσκάφους και έναν δεύτερο προμηθευτή που παρέχει την κεντρική άτρακτο. Η χώρα έχει καταστήσει την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της ως προτεραιότητα, και κινδυνεύει να γίνει μια βιομηχανία εξοχικών κατοικιών εάν αποξενωθεί από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, είπε.

Όμως, η προοπτική μιας ευτυχούς επίλυσης του προβλήματος φαντάζει όλο και πιο δύσκολη,  καθόσον δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμούς  από την πλευρά των Η.Π.Α..

 

Πηγή: defencenews.com

LEAVE A REPLY