ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Κατά την προσφιλή της τακτική, η Τουρκία εξαπολύει και πάλι απειλές ως απάντηση για τις κυρώσεις που έλαβε η ΕΕ για την παράνομη δράση της στην Κυπριακή ΑΟΖ

 

 

 

«Δεν θα περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ. Η συμφωνία επανεισδοχής και η συμφωνία για την άρση της βίζας θα τεθούν ταυτόχρονα σε ισχύ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο TGRT Haber.

Σύμφωνα με τη dailysabah.com, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να αναστείλει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία επανεισδοχής.

Κατά την Άγκυρα, η συμφωνία επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι πλέον λειτουργική όσο η ΕΕ δεν εκπληρώνει την υπόσχεσή της για ταξίδια χωρίς βίζα για Τούρκους πολίτες.

Τον Ιούλιο οι 28 υπουργοί Εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν μέτρα κατά της Τουρκίας, με φόντο τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μεταξύ άλλων, αποφάσισαν μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και αναστολή διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών.

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέρριψε τότε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε σοβαρά» τις αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας και τέταρτο πλοίο στην περιοχή. Η ένταση έχει κλιμακωθεί στην ανατολική Μεσόγειο μετά την απόφαση της Τουρκίας να στείλει πλοία – γεωτρύπανα, έχοντας δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Κουμουτσάκος: Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορούν στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν αφορά στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας του 2014 καθ’ όσον χρόνο δεν υπάρχει από την ΕΕ απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για τους Τούρκους πολίτες, επαναλαμβάνουν γνωστές ήδη από το 2017, τουρκικές θέσεις και αποφάσεις.

Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορούν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει τη σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τo Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε η Γαλλία, με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα παγώσει έως τα τέλη του έτους τη χορήγηση δανείων προς την Τουρκία που σχετίζονται με τον δημόσιο τομέα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ/EIB) δεν θα χορηγήσει νέα δάνεια στην Τουρκία που να σχετίζονται με έργα του δημόσιου τομέα τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους ενώ προχωρά σε αναθεώρηση της στρατηγικής της.

Η κίνηση εντάσσεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης νωρίτερα αυτό τον μήνα να επιβάλει κυρώσεις συμβολικά στην Τουρκία για τις «παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, γεωτρήσεις για πετρέλαιο και αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

«Ως τράπεζα της ΕΕ, η EIB θα ακολουθήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου και, συγκεκριμένα, θα λάβει μια περιοριστική προσέγγιση όσον αφορά την υποβολή νέων χρηματοδοτήσεων προς έγκριση στο Συμβούλιό της για το υπόλοιπο της χρονιάς», δήλωσε εκπρόσωπος της EIB στο Reuters.

Η EIB, που είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος δανειστής της Τουρκίας, έχει δαπανήσει μεταξύ 0,4 δισεκ. ευρώ και 2,2 δισεκ. ευρώ τον χρόνο στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια.

Το πάγωμα αυτό δεν αναμένεται αυτή τη στιγμή να επηρεάσει τα έργα του ιδιωτικού τομέα και η τράπεζα θα μπορεί και πάλι να υπογράψει συμφωνίες αξίας περίπου 350 εκατ. ευρώ πριν το τέλος του έτους εάν λάβει το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που βρίσκονται στο Συμβούλιο της EIB.

«Η αξιολόγηση της στρατηγικού προσανατολισμού της Τράπεζας για τις χρηματοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία έχει προγραμματιστεί για αργότερα φέτος», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ sputniknews.gr

LEAVE A REPLY