Η έκβαση της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας “Κλάδος Ελαίας” ήταν μια Πύρρειος νίκη για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ). Η προπαγάνδα που στήθηκε για να δικαιολογήσει την ανικανότητα των ΤΕΔ και την οποία τα διεθνή μέσα αναπαρήγαγαν “αμάσητη”, ήταν ενδεικτική μιας επιχείρησης που στο στρατιωτικό πεδίο δεν πέτυχε τους αντικειμενικούς της στόχους, τουλάχιστον τους χρονικούς.

Το γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος καλλιεργεί πολεμικό κλίμα είναι πια αδιαμφισβήτητο, τουλάχιστον για εκείνους που μπορούν και καταλαβαίνουν. Φαίνεται όμως πως και η Ελληνική πλευρά έχει ξυπνήσει και έχουν αρχίσει να γίνονται ενέργειες που μπορεί να μην ακούγονται, κι έτσι πρέπει, αλλά είναι ορατές από την Τουρκία. Η αδυναμία κάποιων πολιτικών και στρατιωτικών κύκλων στη γείτονα χώρα να κατανοήσουν τη βαθιά κρίση σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο της χώρας τους, δημιουργεί προβλήματα και προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις στο εξωτερικό.

Προσπαθώντας να δηλώσουν την υποταγή στο καθεστώς και στο σουλτάνο, προβαίνουν σε δηλώσεις και ενέργειες που κατά κύριο λόγο είναι εναντίον της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι το μπαράζ δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ανοιχτά αμφισβητεί τα πάντα. Παράλληλα βάζει φωτιά και σε στελέχη των ΤΕΔ τα οποία στο πλαίσιο της προσπάθειας τους ν’ αποδείξουν πόσο πιστοί είναι στο καθεστώς, μιλάνε πλέον ανοιχτά για θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Κι αυτές οι κορώνες ακούγονται μέχρι το ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, σε μια πρωτοφανή επίδειξη ψυχραιμίας και συστηματικών αντιδράσεων, κυρίως από την πλευρά του ΥΠΕΞ, δίνει το στίγμα πως δεν θα έχει και πολύ υπομονή ακόμα. Και μπορεί να κάνει πολλά η χώρα μας και να πλήξει την Τουρκία. Για παράδειγμα, ο ήδη τραυματισμένος βαριά τουριστικός κλάδος της Τουρκίας έχει πιθανότητα να πληγεί ακόμα περισσότερο. Στην εξίσωση θα βάλουμε και την Κύπρο που μάλλον φαίνεται να είναι “κλειδί” στην όλη ιστορία. Η διεθνής “προστασία” που της παρέχεται μάλλον ακουμπάει και την Ελλάδα λιγάκι.

Το μόνο λάθος που κατά την ταπεινή μας γνώμη πρέπει να αποφευχθεί είναι να χαθεί η ψυχραιμία και ν’ ανέβουν οι τόνοι. Αυτό δε σημαίνει πως θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Κάθε άλλο. Οι γείτονες μας οφείλουν να “νοιώσουν” τι μπορούμε να κάνουμε. Θα τολμήσουμε μια πρόβλεψη: Η Τουρκία θα σταματήσει τους λεονταρισμούς μόλις δεχθεί την πρώτη “φάπα”. Δεν πρέπει να είμαστε εμείς που θα τη δώσουμε, αλλά μπορούμε να την προκαλέσουμε.

Και κάτι τελευταίο: Είμαστε μόνοι μας, δεν πρέπει να περιμένουμε βοήθεια από κανέναν σε πιθανή κρίση με την Τουρκία. Εκτός αν θέλουμε να ζήσουμε νέα Ίμια. Η ιστορία διδάσκει και η εισβολή στην Κύπρο είναι πολύ πρόσφατη.

LEAVE A REPLY