ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16

Την ώρα που στο Αιγαίο οι παραβιάσεις έχουν γίνει «ρουτίνα», τουρκική αντιπροσωπεία φτάνει στην Αθήνα προκειμένου να συζητηθούν τα ΜΟΕ.

 

Την ώρα που η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κορυφώνεται και η τουρκική προκλητικότητα ανεβαίνει, καθώς τα τούρκικα αεροσκάφη καθημερινά πραγματοποιούν όλο και περισσότερες παραβιάσεις και παραβάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο οι διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται ειδικά από την πλευρά της Ελλάδας εντείνονται.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα τουρκική αντιπροσωπεία αναμένεται να έρθει στην Αθήνα για συζητήσεις, με αντίστοιχη ελληνική, με σκοπό τη διερεύνηση δραστηριοτήτων ενεργειών στο πλαίσιο υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η συγκεκριμένη συνάντηση συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τη συγκρότηση πλαισίου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο είχαν συζητήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης και ο τούρκος ομόλογός του Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά από εκείνη τη συνάντηση και παρά τα θετικά μηνύματα που είχαν βγει, «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι» και οι γείτονες Τούρκοι δεν έδειξαν καμία προθυμία να σεβαστούν το καθεστώς στο Αιγαίο ούτε καν τις εορταστικές περιόδους. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο την 25η Μαρτίου να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που επέβαινε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ενώ μετά από λίγο καιρό επιχείρησαν να παρενοχλήσουν και το ελικόπτερο που επέβαινε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς.

Παρόλα τα δείγματα ότι έχουμε να κάνουμε με έναν «δύσκολο» γείτονα – όπως συχνά ο ΥΕΘΑ αποκαλεί τους Τούρκους – οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών θα ξεκινήσουν σήμερα ωστόσο δεν ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα φέρουν και κατά πόσο υπάρχει καλή διάθεση ώστε να δοθεί μια λύση ειδικά στο επικίνδυνο «παιχνίδι» των παραβιάσεων στο Αιγαίο που πλέον έχουν καταντήσει να είναι ρουτίνα για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας μας, ωστόσο κρύβουν κινδύνους ατυχήματος, αφού τα «τσαλίμια» των τούρκων πιλότων κάθε μέρα γίνονται και πιο επικίνδυνα.