ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Στην αναδυόμενη τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου διαστήματος αναφέρθηκε σήμερα Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνεντευξή του στο ραδιόφωνο News 24/7

 

 

Ερωτηθείς από τον Βασίλη Σκουρή σχετικά με το πώς σχολιάζει την τουρκική προκλητικότητα και τις έρευνες του Ερντογάν για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως πρέπει να σταματήσει η αδιαλλαξία της γειτονικής μας χώρας και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Η Τουρκία επιχειρεί έρευνες στην ΑΟΖ μιας χώρας που ανήκει στην ΕΕ. Θεωρώ πως ακολουθεί μια τυχοδιωκτική στάση και για άλλη μια φορά την καλώ να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και να αφήσει αυτή τη συμπεριφορά που δεν οδηγεί πουθενά. Όλες οι χώρες άλλωστε έχουν κάτσει στο τραπέζι και δεν λειτουργούν αυτοβούλως”.

Αφού κάλεσε την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συμπλήρωσε πως δεν εκτιμά ότι ο Ερντογάν θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση επιχειρώντας να κάνει έρευνες ή γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της δικής μας χώρας.

“Ας μην κινδυνολογούμε πάντως, πιστεύω πως ο Ερντογάν δεν θα αποτολμήσει έρευνες στα χωρικά ύδατα της χώρας μας”, απάντησε σχετικά, αναφέροντας πάντως πως δεν υπάρχει εφησυχασμός.

Οι Τούρκοι δεν βρίσκουν εταιρείες για να προχωρήσουν σε εξόρυξη στην Κύπρο!

Την ίδια στιγμή όπως μεταφέρει ο Βασίλης Σκουρής στην ιστοσελίδα του News 24/7 η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον σοβαρών προβλημάτων όσον αφορά στις επιχειρήσεις που επιδιώκει να πραγματοποιήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρει από ανώτερες διπλωματικές πηγές, η Τουρκία δεν έχει κατορθώσει να βρει εταιρείες που θα συνεργαστεί για τις γεωτρήσεις, καθώς από μόνη της δεν μπορεί να προχωρήσει παρά μόνο σε συμβολικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Άγκυρα έχει επιχειρήσει να προσεγγίσει μεγάλες διεθνείς εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία και δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εξορύξεις, πλην όμως οι απαντήσεις που έχει λάβει είναι αρνητικές και –από τις περισσότερες από αυτές- δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση.

Ταυτόχρονα, εντείνονται οι πληροφορίες ότι υπάρχουν αντιδράσεις μεταξύ των – ξένων – πληρωμάτων των σκαφών με τα οποία η Τουρκία επιδιώκει να επιχειρήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Τα ξένα πληρώματα φοβούνται τα διεθνή εντάλματα σύλληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας και φέρονται να είναι απρόθυμα στην συμμετοχή τους στις εξορύξεις.

LEAVE A REPLY