Η ιστορία παίζει περίεργα παιχνίδια. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κορεάτης ομόλογος του Λι Νακ Γιον αυτή την ώρα ετοιμάζονται να τα πουν στο Μαξίμου.

Και όμως σαν σήμερα στις 23/10/1953 πάλι οι δύο χώρες τα «έλεγαν».

Είναι η μέρα που το 13ο Σμήνος Μεταφορών με αεροσκάφη C-47 Dakota τιμήθηκε με το Διάσημο της Εύφημης Μνείας του Προέδρου της Νότιας Κορέας, διότι «… διεκρίθη διά τας ηρωϊκάς υπηρεσίας από 1 Δεκεμβρίου 1950 μέχρι 31 Μαρτίου 1953, καθ’όν χρόνον συμμετείχεν εις την μάχην εναντίον ενός κοινού εχθρού της Δημοκρατίας της Κορέας και των Ηνωμένων Εθνών…» και διότι «… με την αυτοθυσίαν του, την εξαίρετον αφοσίωσιν του εις το καθήκον και την αποφασιστικότητά του περέκαμψεν όλας τας παρουσιαζομένας δυσχερείας…»


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ:Dakota: Η απίστευτη ιστορία του «Βετεράνου της Κορέας»


Το 1950, ως γνωστόν, ξέσπασε ο πόλεμος της Κορέας. Στην έκκληση του Ο.Η.Ε. για στρατιωτική βοήθεια, η Ελλάδα οργανώνει το περίφημο 13ο Σμήνος με 7 αεροσκάφη C-47.

Στις 11 Νοεμβρίου 1950, το 13ο Σμήνος απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την Κορέα. Στις 3 Δεκεμβρίου, τα ελληνικά φτερά προσγειώνονται στο έδαφος της Κορέας και εντάσσονται στην 21η Μοίρα Μεταφορών της 374ης Αμερικανικής Πτέρυγας Μάχης, η οποία αργότερα ονομάσθηκε 6461η Μοίρα, η επονομαζόμενη «Kyushu Gypsies» (Γύφτοι της Κιουσού).

Η εκεί πενταετής επιχειρησιακή τους δραστηριότητα έγραψε λαμπρή ιστορία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλες τις φίλιες αεροπορικές δυνάμεις που συμμετείχαν. Ένα χαρακτηριστικό κατόρθωμα είναι η συμμετοχή των ελληνικών Dakota στην εξαιρετικά δύσκολη αποστολή στο Χαγκαρού Ρί, για την οποία τα πληρώματα τιμήθηκαν με εύφημο μνεία και το μετάλλιο Air Medal, από τον τότε Πρόεδρο της Αμερικής.

H συνάντηση των μαχητών

Θυμίζεται πως το Σάββατο 11 Νοεμβρίου του 2006, στο 355.1 Σμήνος Τακτικών Μεταφορών της 113 Πτέρυγας Μάχης στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Συλλόγου Βετεράνων Πολεμιστών Κορέας των Η.Π.Α.,  Joseph Smith. Το 355.1 ήταν το Σμήνος της Π.Α. που εξακολουθούσε να πετάει τα 2 εναπομείναντα, ιστορικά πλέον, C-47 Skytrain/Dakota, το ΚΚ-156 και το θρυλικό 49-2622, τον βετεράνο της Κορέας!

 

LEAVE A REPLY