Χήρα, χήρες ουδέτερες

Οι συντάξεις που χάνουν οι χήρες στρατιωτικών καίνε τα στελέχη. Η κυβέρνηση και πάλι καλείται να απαντήσει αν ενδιαφέρεται για τις οικογένειες των Στρατιωτικών.

Ερώτηση για τον περίφημο νόμο Κατρούγκαλου που αποτελεί νάρκη στην ζωή των στρατιωτικών κατέθεσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Το θέμα τους καίει όλους αφού ανησυχούν για το τι θα συμβεί στις οικογένειες τους αν κάτι πάει στραβά.

Το ερώτημα είναι αν το οικονομικό επιτελείο ενδιαφέρεται να λύσει αυτή την αδικία, μια αδικία όχι θεωρητική αλλά πέρα ως πέρα πραγματική όπως απέδειξε η ζωή και ανέδειξε σε δημοσίευμα του το ArmyNow.net


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Αυτή είναι η πρώτη χήρα στρατιωτικού χωρίς σύνταξη

 

Διαβάστε όλη την ερώτηση όπως έφτασε στην βουλή:

Θέμα: «Προβλήματα στις Συντάξεις Χηρείας για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων»

Το άρθρο 12 του Νόμου ν.4387/2016 με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος -Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις» προβλέπει ειδικώς τις προϋποθέσεις για συντάξεις χηρείας λόγω θανάτου στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με το άρθρο 12, η επιζώσα σύζυγος δικαιούται σύνταξης μόνο εφόσον έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας της, κατά την ημερομηνία θανάτου του ασφαλισμένου-συνταξιούχου συζύγου. Εάν όμως έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας της κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούται σύνταξη για διάστημα τριών ετών, μετά την πάροδο των οποίων η καταβολή σύνταξης αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας της. Εφόσον δεν έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας της κατά τον ως άνω χρόνο, δικαιούται σύνταξη για διάστημα μόνο τριών ετών.

 

Με δεδομένο ότι λόγω της φύσης του επαγγέλματος του στρατιωτικού η οποία ενέχει συχνές μεταθέσεις των συζύγων και τέκνων καθώς και αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω ειδικότητας, η πλειονότητα των συζύγων δε δύναται να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δεν απασχολούνται στο δημόσιο.  

Ως εκ τούτου σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις του άρθρου 12,  σε περίπτωση θανάτου του στρατιωτικού ο οποίος μπορεί να επέλθει σε νεαρή ηλικία λόγω επικινδυνότητας του επαγγέλματος, οι σύζυγοι τους κινδυνεύουν να μείνουν στην κυριολεξία άπορες.  

Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης/Διεύθυνση Οικονομικού (ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ) έχουν διατυπώσει αντικρουόμενες απόψεις όσον αφορά τη συνταξιοδοτική αποκατάσταση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων η οποία δύναται να επιτευχθεί με τη μορφή είτε διευκρινιστικών εγκυκλίων είτε ειδικών νόμων από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το από 21/4/2016 έγγραφο της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ του ΥΠΕΘΑ με θέμα: «Συντάξεις Στρατιωτικού Προσωπικού» που εστίαζε στο τότε Σχέδιο Νόμου για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, κρίνονταν απαραίτητο να γίνουν τροποποιήσεις-συμπληρώσεις, μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας, και στην υποπαράγραφο 1ε αναγράφονταν επί λέξη: «Στο τέλος της παραγράφου 1Α του άρθρου 12, να προστεθεί η φράση, οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δεν έχουν εφαρμογή στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων».

Σε δεύτερο μεταγενέστερο έγγραφο της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ με ημερομηνία 21/5/2016 για τις συντάξεις του στρατιωτικού προσωπικού το ΥΠΕΘΑ εμφανίζεται να αλλάζει την αρχική του θέση τονίζοντας στην υποπαράγραφο 1γ ότι «..θα πρέπει να εξαιρεθούν οι οικογένειες των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων για όσες περιπτώσεις υφίσταται αποδεδειγμένα θάνατος ένεκα ή συνέπεια της υπηρεσίας… Επίσης φρονούμε ότι το ηλικιακό όριο των 55 ετών θα πρέπει να μειωθεί στα 50 έτη».

Σε συνέχεια της ασυνέπειας λόγων και έργων, το ΥΠΕΘΑ αλλάζει για τρίτη φορά προς το χειρότερο τη στάση του όπως εμφαίνεται στο έγγραφο της ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ με ημερομηνία 27/6/2016 αναφέροντας: «…θα πρέπει να εξαιρεθούν οι οικογένεις των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων για όσες περιπτώσεις υφίσταται αποδεδειγμένα θάνατος ένεκα ή συνέπεια της υπηρεσίας».

Επειδή οι συνεχείς μεταθέσεις των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων καθιστούν την μισθοδοσία του στρατιωτικού ως κύριο αν όχι μοναδικό οικονομικό εισόδημα της οικογένειας, η οποία και αποδίδεται ως σύνταξη μετά θάνατον στη χηρεία για την αξιοπρεπή διαβίωση των συζύγων

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:

  • Προτίθεστε να αναλάβετε νομοθετική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της τροποποίησης του άρθρου 12 του Νόμου ν.4387/2016 ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική αδικία που συντελείται σε βάρος της αξιοπρεπούς επιβίωσης της οικογένειας των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων;
  • Υφίσταται προγραμματισμός κατά την εφαρμογή του Νόμου να υιοθετηθούν ειδικά κριτήρια ελέγχου, όπως συνθήκες γάμου και εργασίας της συζύγου τον χρόνο που επήλθε ο θάνατος και στην περίπτωση που δεν εργάζεται η σύζυγος να καταβληθεί η δικαιούμενη σύνταξη;
  • Με δεδομένη την πολυγλωσσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας των στρατιωτικών, ποια είναι η οριστική θέση της πολιτικής ηγεσίας επί του θέματος;

LEAVE A REPLY