ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας προειδοποιεί την ΠΓΔΜ για την ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αν συνεχίσουν να μιλάνε για μακεδονική γλώσσα.

 

Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Ζόραν Ζάεφ για μακεδονική γλώσσα και μακεδόνες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Βουλγαρία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ηγέτης του BMRO (Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα) και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, απεύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τον Ζάεφ και την ΠΓΔΜ, σχετικά με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο κ. Ζάεφ δεν μπορεί να καταχράται το θέμα με τη μακεδονική γλώσσα. Μπορεί να κοστίσει την ένταξη (σ.σ.: της ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ανάρτησε ο Βούλγαρος αξιωματούχος στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο λόγος που ο  υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας αντέδρασε έντονα είναι οι τελευταίες δηλώσεις του Ζάεφ, ο οποίος – μεταξύ άλλων – υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιβεβαιώνει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ φέρεται να προχωρά σε μία κίνηση που αναμένεται να ικανοποιήσει την ελληνική πλευρά. Με φόντο, λοιπόν, τις αντιδράσεις που υπήρξαν, τα Σκόπια προσανατολίζονται στο να τροποποιήσουν ορισμένα σημεία που θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του αναθεωρημένου συντάγματος της χώρας.

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κρασίμιρ Καρακατσάνοφ σε συνέντευξή του στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή έθεσε και πάλι θέμα για τη βουλγαρο-σκοπιανή επιτροπή για τα ιστορικά θέματα που επί ενάμισι χρόνο δεν έχει κάνει καμία πρόοδο, παρά τις βουλγαρικές υποχωρήσεις.

Στη συνέχεια, απείλησε να αντιταχθεί, θέτοντας βέτο, στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ επειδή θεωρεί ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θέμα της «δήθεν μακεδονικής γλώσσας».

«Κύριε Ζάεφ, μην καταχραστείτε το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ. Αυτό μπορεί να σας κοστίσει την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» σημειώνει ο βούλγαρος υπουργός Αμυνας σε ανάρτησή του στο Facebook, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε συμβιβασμούς με την ιστορία της Βουλγαρίας, καθώς τα εδάφη της ΠΓΔΜ ήταν βουλγαρικά».

«Δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα και κανείς δεν μπορεί να την καθιερώσει» τονίζει ο Βούλγαρος αξιωματούχος.

Και εξηγεί ότι «ο όρος Βόρεια Μακεδονία αποτελεί γεωγραφική ονομασία, που περιλαμβάνει εδάφη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, και αύριο μπορεί ο κ. Ζάεφ να θέλει να ορίσει παρόμοια βουλγαρική διάλεκτο ως επίσημη ξένη γλώσσα. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και προκλητικό».

«Εάν αρνηθούν, δεν θα έχουν την υποστήριξή μας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν θα επιτρέψω κανένα συμβιβασμό με την ιστορία μας», κατέληξε ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας κ. Καρακατσάνοφ.

 

LEAVE A REPLY