υπουργείο Εξωτερικών

Διαβάστε την ανακοίνωση – απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις απαράδεκτες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

 

Με μια καυστική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απαντάει στο χθεσινό παραλήρημα του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με το οποίο εξίσωνε τις πτήσεις των τούρκικων πολεμικών αεροσκαφών με τις πτήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ «η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη».

Παράλληλα με την ανακοίνωση καταδικάζονται και καταγγέλονται οι καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τούρκικα πολεμικά αεροσκάφη, μια πρακτική που η Ελλάδα έχει καταδικάσει και καταγγείλει συστηματικά τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών:

Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.

Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του. Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.

Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα.

LEAVE A REPLY