υπουργείο Εξωτερικών

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

 

Απάντηση στις απειλές του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Με μια αιχμηρή ανακοίνωση το ΥΠΕΞ της χώρας ξεκαθαρίζει ότι η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και δεν θα πάρει υπόψη της τις ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί «η παραβάτης του διεθνούς δικαίου Τουρκία», όπως αποκαλεί τη «γειτονική» χώρα.

Παράλληλα το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς δικαίου Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής.

Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει ότι: «Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αν ληφθεί κάποια απόφαση αντίθετη στα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο».

LEAVE A REPLY