ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΣΙΠΡΑΣ

Άμυνα, Πολιτική και Οικονομία και πως αυτές συγκοινωνούν και αλληλεξαρτώνται μέσα στα χρόνια της κρίσης. Διαβάστε το άρθρο – ανάλυση του Κων. Φράγκου στο Armynow.net

 

Του Κων. Φράγκου

Ο υπογράφων αυτό το κείμενο, ασχολείται, βασικά, με την ανάλυση αμυντικών θεμάτων. Θα προσθέσω ότι είναι μακράν κομμάτων γιατί πιστεύει ότι όλα βλάπτουν το ίδιο τη χώρα. Μόνο τους ενδιαφέρον είναι η κατάληψη και νομή της εξουσίας. Δια παντός μέσου.

Επειδή όμως Άμυνα, Πολιτική και Οικονομία συγκοινωνούν και αλληλεξαρτώνται ευθέως, νομίζω ότι είναι ανάγκη να ξέρουμε τί γίνεται και εκεί: Θα βρούμε τις αιτίες που η Άμυνά μας, σήμερα είναι ανεπαρκής. Διότι οι πολιτικοί μας, από 25ετίας και πλέον είναι το ίδιο ανεπαρκείς, πολλοί εξαιρετικά επίορκοι, συμφεροντολόγοι.

Αισθάνεται κανείς βαθειά θλίψη, ως Έλλην, όταν, γνωρίζοντας την αδυναμία μας, μας έχουν βάλλει στο κυνήγι ακόμη και οι Τούρκοι ψαράδες. Στο Αιγαίο μας. Να μου δικαιολογήσετε, λοιπόν, το κείμενο που ακολουθεί. Θα με δικαιώσετε….

Κακόν άρχεσθαι υπό χερείονος

(Είναι συμφορά να σε κυβερνούν οι χειρότεροι)

Δημόκριτος

Την 20ετία 1990-2010 η Ελλάδα σκυλεύονταν από το σύστημα Εξουσίας, από λωποδύτες και απάτριδες πολιτικούς. Το 2010 και μετά το σύστημα αυτό, όταν αποκαλύφθηκαν τα έργα του έδωσε ένα, υπερ πάντων αγώνα και τον κέρδισε. Με μια σκληρή μάχη, παραδίδοντας ιερά και όσια, διαφύλαξε, όπως και όσο μπορούσε, το χρεοκοπημένο μοντέλο και τα προνόμια της. Αρνήθηκε, συστηματικά να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και έκανε διαπραγματεύσεις μαϊμούδες ώστε το Σύστημα να παραμείνει ανέπαφο. Ηττημένη η Ελληνική κοινωνία, ο Ελληνικός λαός.

Οκτώ χρόνια εθνικής ταπείνωσης, απώλειας εθνικής κυριαρχίας, φτωχοποίησης, φρικτής ανεργίας, αυτοεκτοπισμού της νεότητας, αφού προηγήθηκε ασύδοτη λεηλασία του κρατικού χρήματος από ανίκανους και δωσίλογους πολιτικούς.

Οκτώ χρόνια δεινών για την πατρίδα και τους πολίτες που, δυστυχώς, συνεχίζονται ενώ «το πολιτικό σύστημα μία χαρά βολεύεται με τη μιζέρια γιατί έχει άλλες δικές του προτεραιότητες: Την διαχείριση (όχι το τσάκισμα) του πελατειακού συστήματος. Αυτά κυοφορούν τα δεινά…. (Κ. Καλλίτσης, Καθημερινή, 26/8/18).

Η Ιθάκη του Αλέξη είναι ακόμα απροσδιόριστη.

Στη χώρα εισέρρευσαν διαχρονικά 1 τρις. Ευρώ σε κοινοτικά κονδύλια, μεσογειακά προγράμματα, πακέτα Σαντέρ – Ντελόρ συν 300 δις που δανεισθήκαμε αφού λεηλατήσαμε τα πρώτα.

Η Ελλάδα, από αμυντική θεώρηση, είναι σήμερα σημαντικά ασθενέστερη από το 2010 που ήδη έπασχε. Την «αφόπλισαν» η παντελής αδιαφορία στον χώρο των Κυβερνήσεων Κων. Καραμανλή – Γ. Παπανδρέου (Υπουργοί Ε. Μεϊμαράκης – Ε. Βενιζέλος) ενώ κατά την 8ετία συνεχίσθηκε η εγκατάλειψη.

Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται σημαντικό αμυντικό έργο ο εκσυγχρονισμός Α/Φ του ΠΝ και των F-16 (ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι) όταν η διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων είναι εισέτι αμφιλεγόμενη.

Εδώ σταματώ τα δικά μου σχόλια και θα σας δώσω άλλα γραμμένα από πένες εγκυρότερες της δικής μου. Για την Τουρκία δεν θα σχολιάσω τίποτα.

 1. Καθηγητής Ινστιτούτου Brookings κ. Θεοδ. Πελαγίδης.

Με βάση έρευνες CNBC, CNN, Reuters, Money, Politiko k.a. αποφαίνεται ότι κατά την 8ετία της «προσπάθειας» και των μνημονίων δεν παρουσίασαν βελτίωση.

 • Η ανεπαρκής Δημόσια Διοίκηση
 • Η Μαύρη Οικονομία
 • Η Διαφθορά
 • Η φοροδιαφυγή
 • Η αργή και αναποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης.

2. Η έγκυρη Γερμανική Εφημερίδα FRANKFURTER RUNDSCHAU σχολιάζει (20/8/18): Τα προγράμματα δανείων για την Ελλάδα, λήγουν, δισεκατομμύρια έχουν δοθεί, αλλά ποιον ή τί ακριβώς έσωσαν οι δανειστές της;

Ποιος είναι ο τυχερός παραλήπτης; Είναι οι Έλληνες πολίτες; Όχι! Αφού είναι γνωστό πια πώς εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πρέπει να επιβιώσουν με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα, χωρίς προοπτική βελτίωσης. Οι συντάξεις έχουν περικοπεί και το σύστημα υγείας είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να αντέξει, ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί κ.λπ.

Και συνεχίζει: Όχι, κανείς δεν βοήθησε τους Έλληνες πολίτες και κανείς δεν τους έσωσε. Καθόλου περίεργο, αφού το 10% μόνο από τα 300 δις ευρώ εισέρρευσε στον κρατικό ΠΥ, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στις χρεωκοπημένες (ΣΣ από τους πολιτικούς) τράπεζες και στους δανειστές. Η Γερμανία εισέπραξε, κατά την διάρκεια του «προγράμματος» 2,9 δις ευρώ από την Ελλάδα. Οι δανειστές βοήθησαν, κυρίως, εαυτούς.

Απλά, σημειώνω, ότι η εικόνα αυτή κατέληξε να παρουσιάζεται έτσι λόγω της παντελούς ανικανότητας των Ελληνικών Κυβερνήσεων να διαπραγματευτούν.

3. Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα HANDELSBLATT (20/8)

Σχολιάζοντας το τέλος των μνημονίων γράφει:

 • Έγιναν πολλές περικοπές και λίγες μεταρρυθμίσεις, το πελατειακό κράτος, η εξασφάλιση προνομίων στο «συνδικάτο», οι διορισμοί συνεχίζονται.
 • Οι πολιτικοί υπετίμησαν την έκταση της κρίσης το 2010. Δεν φανταζόντουσαν το μέγεθός της, δεν παραδεχόντουσαν ότι είχαν παραποιήσει στοιχεία του ΠΥ, που οδήγησαν στην κρίση (Καραμανλής – Παπαθανασίου).
 • Το «κούρεμα» ήρθε πολύ αργά (Φεβ. 2012). Έπρεπε να γίνει το 2010.

4. Συνέντευξη κ. Προβόπουλου, τ. Πρ. της Τ.τ.Ελλάδος (Κ. 26/08)

Παθογένειες του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας, λάθη και παραλείψεις που σημάδεψαν την οκταετία που πέρασε, ευθύνονται για τη μεγάλη διάρκεια των μνημονίων σε σύγκριση με άλλες χώρες και ακόμη – σε μεγάλο βαθμό – δεν έχουν εξαλειφθεί, διαπιστώσει στην συνέντευξή του στην «Κ» ο Γιώργος Προβόπουλος.

Αναφέρει ενδεικτικά την άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας από πολιτικούς και πολίτες, την ψευδαίσθηση που καλλιεργούσε η εκάστοτε αντιπολίτευση ότι μπορούμε να αποφύγουμε τη λιτότητα και να επιστρέψουμε στην προ κρίσης εποχή, την απουσία ενός εθνικού προγράμματος εξόδου από την κρίση, αλλά και την «παράκαμψη» των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που είχε ανάγκη η χώρα.

Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, από τα επίσημα χείλη του οποίου ανακοινώθηκαν δημοσίως το 2009 τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία του ελλείμματος, δήλωνει ότι ο ίδιος προειδοποίησε εγκαίρως για τον κίνδυνο, αλλά απευθυνόταν σε «ώτα μη ακουόντων». Για την έλευση των μνημονίων αποδίδει ευθύνες στις κυβερνήσεις, τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική που ακολούθησαν τα χρόνια που προηγήθηκαν.

Το έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών, τον ίδιο χρόνο, έφθασε το εξωφρενικό ποσοστό του 15%!!! Και πάλι οι δύο λαμπροί ηγέτες της εποχής, κ. Κων. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου, με τους επιτελείς τους, σφύριζαν αδιάφορα!

Και συνεχίζει…. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που διαδέχθηκε την (καταστροφική ) του κ. Καραμανλή επέμενε να εφαρμόσει το τελείως λανθασμένο προεκλογικό της πρόγραμμα. Χάθηκε πολύς χρόνος σε απραξία, τα σπρεντ ανέβηκαν επικίνδυνα ενώ δεν υπήρχε διάθεση για τολμηρές πρωτοβουλίες.

5. Ανάλυση διακεκριμένης δημοσιογράφου κ. Ζέζας Ζήκου (Π. 24/08/18)

Είναι αυτή που παλαιότερα, είχε γράψει ότι όλοι οι πολιτικοί που ενέχονται στους δανεισμούς, τον οικονομικό εκτροχιασμό και στα σκάνδαλα θα έπρεπε να έχουν κάνει πλαστική προσώπου και να έχουν εγκατασταθεί σε χώρα της Ν. Αμερικής, αφού γλύτωσαν την ΝΕΜΕΣΗ.

Τίτλος κειμένου: Οι «εθνοσωτήρες της κίβδηλης σωτηρίας»

Όντως… Έχει περάσει μία ολόκληρη οκταετία …… Αρμαγεδδώνων. Από το πρώτο μνημόνιο Γ. Παπανδρέου, το δεύτερο Σαμαρά – Βενιζέλου και το τρίτο Τσίπρα. Έχουμε μεταβληθεί σε ένα υβριδικό μόρφωμα, μία ημιτριτοσκομική χώρα που προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, καθώς οι παρενέργειες των Μνημονίων είναι οξύτατες, ύπουλες, αμέτρητες… Όταν δεν τιμωρούμε πολιτικά τους «εθνοσωτήρες» της κίβδηλης συντεχνίας, ταυτόχρονα αφαιρούμε κάτω από τα πόδια των επερχόμενων γενεών κάθε βάση Δικαιοσύνης.

Που κατέληξαν τα εθνοσωτήρια μνημόνια με τους κοινωνικά απαχθείς όρους; Πλήθος ανέργων, ρεκόρ συρρίκνωσης του εθνικού πλούτου, απώλεια εθνικής κυριαρχίας, σε τεράστιο εθνικό χρέος…

Ουδείς πρέπει να ξεχνάει ότι το πρώτο μνημόνιο υπογράφηκε από Πρωθυπουργό, πρωτοφανούς στα χρονικά, πολιτικής ανεπάρκειας, τον Γ. Παπανδρέου, άνευ όρων, δείχνει την παραμικρή έλλειψη διαπραγμάτευσης. Ουδείς, επίσης, πρέπει να ξεχνά ότι με το ολέθριο PSI των Σαμαροβενιζέλων το χρέος μετατοπίσθηκε από το Ελληνικό στο Αγγλικό πλαίσιο.

Η Κυβέρνηση Τσίπρα εκχώρησε, ουσιαστικά, στους δανειστές την υλοποίηση της πιο ραγδαίας αλλαγής στη δομή της οικονομίας για 99 χρόνια. Σε καμία άλλη εποχή «Αριστερός» αρχηγός και πρωθυπουργός δεν συναίνεσε στην κατεδάφιση της κοινωνικής και οικονομικής ραχοκοκαλιάς της χώρας.

6. Ο κορυφαίος οικονομικός σχολιαστής κ. Κων. Καλλίτσης (Κ. 20-08-18)

 • Η Κύπρος ολοκλήρωσε το δικό της πρόγραμμα χρησιμοποιώντας μόνο 10 δις ευρώ από τα δάνεια. Η Ιρλανδία που μπήκε στο πρόγραμμα τον Νοέμβριο 2010 πήρε 85 δις ευρώ και βγήκε μετά από μία τριετία. Η Πορτογαλία (Απρίλιος 2011) πήρε 78 δις ευρώ και βγήκε μετά τριετία. Εμείς (οι πανάθλιοι) μπήκαμε το 2010, απορροφήσαμε περί τα 301 δις ευρώ και ολοκληρώσαμε (αν ολοκληρώσαμε) σήμερα! Μετά 8ετία! Σε όλες τις άλλες χώρες το πολιτικό προσωπικό είχε το κουράγιο και τον πατριωτισμό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αίσθηση ευθύνης και τα κατάφερε (άρχισε τις οικονομίες από το ίδιο…. Εδώ φροντίσαμε να προστατευθούν τα προνόμια της «συντεχνίας» και να μείνει άθικτο το πελατειακό σύστημα).
 • Συνεχίζει ο κ. Καλλίτσης «Που θα ήταν η χώρα αν δεν είχε σπιλωθεί από τη φαύλη διαχείριση 2007 – 2009 και τα πλαστά δημοσιονομικά στοιχεία, αν, μετά υπήρχε μία στοιχειώδης συνεννόηση, χωρίς τα γαϊτανάκια του Ζαππείου και τις καρικατούρες των « αντιαποικιακών αγωνιστών». Η 20η Αυγούστου, σε μία σοβαρή Δημοκρατική χώρα θα ήταν καλή αφορμή για αναστοχασμό όλης της 10ετίας και αυτοκριτική ενώπιον εθνικού ακροατηρίου με Πρωθυπουργό, πολιτικούς Αρχηγούς, διοικητές τραπεζών κ.λπ.» Αυτά συμβαίνουν αλλού κ. Καλλίτση.

7. Συνέντευξη Ντάισενμπλουμ (ΑΝΤ, 25/08) όπου ξεσκεπάσθηκαν όλες οι καρικατούρες που στέλναμε να διαπραγματευτούν με τους ιέρακες.

8. Η έγκυρη FINANCIAL TIMES (08.08) ότι παρόλες τις θυσίες του Ελληνικού Λαού το κράτος έμεινε βαθιά πελατειακό. Το Δημόσιο δεν πλήγηκε από την κρίση. Πάνω από 30.000 νέες προσλήψεις έχουν γίνει την τριετία 15-18.

9. Οι NY TIMES (29.08): Η πραγματική αποτυχία του 8ετούς δυσβάσταχτου προγράμματος έγκειται ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις αλλά η πολιτική τάξη παρουσιάζει σημάδια υπαναχώρησης!

Και σήμερα, μετά τας πανηγύρεις; Τι γίνεται με τη χώρα;

Εξετάσθηκε σχολαστικά αλλά δεν κρίθηκε, επαρκώς, νεκρή. Κυλούν ακόμη μέσα της άσβεστες ελπίδες. Πρέπει να ξαναπεράσει από δευτεροβάθμια επιτροπή. (Κ. Ιωαννίδης – Επιτροπή)

Ποιοί συγκροτούν την επιτροπή; Οι αυτουργοί και συνένοχοι του εγκλήματος, θρασύτατοι και προκλητικοί επανέρχονται επωφελούμενοι της απουσίας Νεμέσεως και της ρηχής, κοντής και θολής μνήμης του Λαού. Επιδιώκουν να μας ξανακυβερνήσουν και θα τα καταφέρουν. Αν μελετήσουμε προσεκτικά τα προ ηγηθέντα σχόλια, εύκολα θα τους ανακαλύψετε. Το αμαρτωλό «σύστημα», το «αδελφάτο» τους προστατεύει, το κατάπτυστο άρθρο 86 του Συντάγματος, το ίδιο.

Ποιούν επιθετικά, άρθρα και κρωγμούς πόθου επανόδου με επικεφαλής τους κ. Σαμαρά, κ. Γεώργιάδη, κ. Πάγκαλο και κ. Βενιζέλο. Τολμούν και εμφανίζονται άνθρωποι δεμένοι με την πελατειακή σχέση και θεατές της οικονομικής λεηλασίας.

Ακόμη και οι κ. Πανταγιάς, Παπακωνσταντίνου, Παπαθανασίου και Χυτήρης επιτίθενται! Φύγετε εσείς να έρθουμε εμείς που έχουμε και μεγάλη πείρα.

Παντού η πολιτική και οι πολιτικοί ανανεώνονται. Δεν κολλάνε στην Εξουσία, όταν μάλιστα έχουν αμαρτήσει στο χώρο: Γαλλία ο κ. Μακρόν (40), Ιρλανδία κ. Π. Βαραντκάρ (39), Ιταλία κ. Ματέο Σαλβίνι (45), Αυστρία κ. Σ. Κουρτς (31), Ουκρανία κ. Β. Γκροϊτσμαν (40), Εσθονία κ. Γ. Ρατάς (40), Γεωργία Μ. Μπαχάτζε(36) κ.α. Ουδείς από τους παραπάνω έχει «λαδιές» στη ράχη του.

Δεν κάνω ηλικιακό ρατσισμό, γιατί δεν με συμφέρει. Αλλά όταν βλέπω εδώ, τον πολλά υποσχόμενο κ. Κ. Μητσοτάκη, αγκαλιά με Σαμαρά, Καραμανλή, Μεϊμαράκη, Παπαθανασίου να διακηρύσσει «μαζί θα κυβερνήσουμε», την κ. Φώφη Γεννηματά (που γεννήθηκε, έζησε και αναδείχθηκε με το πελατειακό δόγμα) να διακηρύσσει τα ίδια με Βενιζέλο Γιωργάκη, Σκανδαλίδη, Καστανίδη, Καχριμάκη, Λοβέρδο και τον κ. Τσίπρα πρωτοτυπούντα να επιλέγει φθαρμένες «αντίκες» του ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για να κυβερνήσει, φυσικά είμαι απογοητευμένος και διαπιστώνω ότι, δυστυχώς, μ’ αυτήν την ανίκανη και ανεπαρκή, μη ανανεωμένη, πολιτική ηγεσία και Βουλή δεν υπάρχει ελπίς.

Και επαναλαμβάνω: Όταν δεν τιμωρούμε πολιτικά τους «εθνοσωτήρες» της κίβδηλης συντεχνίας, ταυτόχρονα αφαιρούμε κάτω από τα πόδια των επερχόμενων γενεών κάθε βάση Δικαιοσύνης.

Υ.Γ:

Χωρίς έκπληξη, γνωστής ούσας της παφλάζουσας αμετροέπειας του ανθρώπου, διάβασα μόλις προχθές (ΝΕΑ 05/10/2018) δήλωση κ. Ε. Βενιζέλου με την οποία χαρακτήριζε τον κ. Α. Τσίπρα delivery boy των θεσμών.

Δεν διαφωνώ, αλλά όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι delivery boy ο κ. Ε. Βενιζέλος, ως ΥΠΟΙΚ-ΥΠΕΞ και κύριος μέτοχος της Κυβέρνησης των Αντονομπένηδων και οι , συν αυτώ, της εποχής 2010-15 υπήρξαν χανουμάκια των δανειστών-θεσμών.

Αφού είχαν ήδη διαλύσει την άμυνα ξεπούλησαν τα πάντα, παραχώρησαν τα πάντα, ΟΥΔΟΛΩΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΎΤΗΚΑΝ, παρεδόθησαν αμαχητί.

Διαθέτω σελίδες από το ντοκουμέντα που στηρίζουν την άποψη αυτή. Παραθέτω μόνον δυο: ΝΕΑ (11/10/2011) Η διαπραγματευτική επαφή του Ευάγγελου Βενιζέλου με την ΤΡΟΙΚΑ μας κόστισε μερικά δις ακόμη.

FINANCIAL TIMES (15/11/2011) O κ.  Ευάγγελος Βενιζέλος ανακηρρύσεται ως ο χειρότερος ΥΠ. ΟΙΚ της Ευρώπης! Θα συστήσω, ευσεβάστως, στον κ. Ε.Β το αρχαίο: Τοις νέοις (καθώς και τοις ωρίμοις) κρείττον εστί το σιγάν του λαλείν.

LEAVE A REPLY